· 

Is light wel zo light?!

De meeste mensen die willen afvallen weten dat ze minder calorieën moeten gaan eten. De bedrijven spelen hier geweldig op in en bedenken voor al het lekkers een ‘light’ variant op een (ongezond) product. Veel consumenten denken dan 'Hey dat is light, ik kan mijn favoriete producten blijven eten en toch afvallen!' Maar zijn deze producten wel gezonder of bevatten ze wel minder calorieën?

 

Een product mag de term ‘light’ dragen als het voor 30% minder energie(Kcal), OF 30% minder vet, OF 30% minder suikers dan het oorspronkelijke product bevat.

 

Het is dus OF-OF.  Als ze iets uit een product halen, bijvoorbeeld vet, voegen ze vaak iets anders toe om het toch een lekker smaakje te geven, bijvoorbeeld suiker.

Als een product voor 30% minder vet bevat, kan het dus wel voor 30% meer suikers bevatten dan het oorspronkelijke product. Een goed voorbeeld hiervan is de Calvé pindakaas:

 

/100 gram

Calvé pindakaas

Calvé pindakaas light

Kcal

660

580

Vetten

58,5g

41g

-Verzadigd vet

8,5g

6,5g

-Onverzadigd vet

50g

27g

Koolhydraten

11g

30g

-waarvan suikers

2,5g

24g

Eiwitten

21g

18g

 

De gezonde onverzadigde vetten zijn vervangen voor suikers. Daarnaast is het verschil in energie niet heel groot. Hier is de light variant dus zeker geen gezondere keuze.

 

Daarnaast bevatten veel lightproducten zoetstoffen. Deze vervangen de zoete smaak van suiker en bevatten geen tot nauwelijks calorieën. Het is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen wat zoetstoffen nou precies doen met het lichaam. De gezondheidsraad geeft aan dat ze in beperkte mate niet schadelijk zijn.

 

 

Wat kun je doen?

 

Het enige dat je kan doen is etiketten lezen. Kijk of het verschil van het lightproduct met het oorspronkelijke product het waard is voor jou: minder calorieën, minder vet, minder suiker? Zo niet? Probeer een alternatief product te zoeken. Houd je bijvoorbeeld erg van vruchtenkwark? Probeer eens magere kwark met vers fruit. Houd je erg van sinas? Probeer eens bubbeltjeswater met een schijfje sinaasappel. Vaak is het een kwestie van wennen.

 

 

Laat je niet misleiden! :)

 

Bij vragen of advies kun je altijd een berichtje sturen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0